donderdag 1 juli 2010

Mode Architectuur @ ARCAM, 17 Juli 2010 -11 Sept.2010


Mode en Architectuur hebben meer overeen komsten dan je in eerste instantie zou denken. 
Beide kunstdisciplines hebben als gemene deler de mens te voorzien van bescherming tegen weer en wind. Maar ook verbeelden beide de mens zijn identiteit. De buitenkant geeft informatie over de eigenaar; van het kledingstuk, van het gebouw en verhult of onthult wat zich binnenin het hulsel schuilgaat.
Een verschil is dat mode een tijdelijker, vluchtiger karakter heeft en architectuur voor de lange duur ontwerpt en zodoende een meer monumentaal karakter kent. Maar architectuur speelt met de wetten van de mode: verleiding, esthetiek en trends vinden hun weg in de hedendaagse bouwkunst.

Geregeld laten de twee disciplines zich door elkaar inspireren, zoals het deconstructivisme uit de mode of de technieken en materialen uit de bouwkunst. Gebouwen fungeren als uitgangspunt voor de haute couture, soms zo letterlijk dat huis en kleding zijn samengesmolten. Mode fungeert weer als inspiratie voor architectuur, zoals het gebouw van Shigeru Ban waar de muren als een Marilyn Monroe jurk opwaait door de wind en een blik gunt wat eronder zit.

Gebouw van Japans architect Shigeru Ban, Curtain Wall House, getekend door Ruben Toledo (2007) voor expositie Skin+Bones (afbeelding boven).

Al enkele keren eerder heeft de de werking van mode op architectuur en andersom tot bijzondere tentoonstellingen geleid. Zo organiseerde het MOCA museum in Los Angeles in 2007 de expositie 'Skin+Bones: parallel practices in fashion and architecture' en het Centre for Architecture in New York hield in 2006 de tentoonstelling 'The Fashion of Architecture'.


Komende maand is het de beurt aan Amsterdam om de synergie tussen mode en bouwkunst te ontdekken. 
Het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) presenteert van 17 juli tot 11 september 2010 samenwerkingen tussen modeontwerpers en gebouwontwerpers. Voor de gelegenheid zijn vier duo's samengesteld -een modeontwerper en een architect- die een gezamenlijk object hebben ontworpen:


duo 1: Iris Van Herpen (couture) met Benthem Crouwel Architecten
duo 2: Mattijs van Bergen (couture) met Anouk Vogel (landschapsarchitect)
duo 3: Hosselaer (street-fashion) met Maurer United Architects
duo 4: Intoxica (high-end jeans) met  2012Architecten


Wat: Expositie "Fashion & Architecture"
Waar: ARCAM / PRINS HENDRIKKADE 600
Wanneer: 17.07.10  tot 11.09.10
Openingstijden: dinsdag – zaterdag 13.00 - 17.00 uur. 
Wat kost dat: Toegang gratis.


Voor meer info, zie deze link.


Inspiratie Mode Architectuur:



Een look van Gianfranco Ferré (s/s2009) en het Sydney Opera House. 

Een oranje jurk van Lanvin (s/s2009) appeleert naar het gebouw van Frank Gehry’s Hotel Marqués De Riscal. 

Norman Foster’s Hearst gebouw als inspiratie voor Gareth Pugh (s/s2009).
Alexander McQueen, maart 2008.

Look van Iris van Herpen's show Synesthesia (beeld: Michel Zoeter).






Geen opmerkingen: