woensdag 16 februari 2011

Marokkaanse couturier Zhor Rais doceert de perfectie van de kaftan



In Amsterdam Oost, in een prachtig pand in de stijl van de Amsterdamse School, huisvest de nieuwe Meester Coupeurschool. Ondanks dat deze modevakschool pas in september 2011 haar deuren officieel opent, liet de directie - waarbij o.a. Frans Molenaar nauw is betrokken - de kans niet voorbijgaan om een echte vakvrouw te ontvangen, want de Marokkaanse ontwerpster Zhor Rais, welke ter gelegenheid van haar modeshow in Nederland is, kent het coupervak als geen ander.

Ruim 25 belangstellenden kwamen luisteren naar het modecollege van Zhor Rais. De dochter van Rais, Chadia Rais, was meegekomen om haar moeder te vertolken, want Rais spreekt perfect Frans en Marokkaans, maar Engels is toch een barrière.

Rais toonde hoe arbeidsintensief en rijkelijk bewerkt een kaftan - een traditioneel Arabisch gewaad dat tussen een jurk en een overjas zit - is en welke stappen nodig zijn om de Kaftan te maken zoals die hoort gemaakt te worden: laag over laag, weken van borduren, sierlijke randen (sfiffa) en blinde naden naaien. Zowel de binnenkant als de buitenkant is in de perfectie ontworpen en afgewerkt. Wat dat kost? De goedkoopste heb je voor een bedrag waar je een Valentino jurk voor zou kunnen kopen in de PC Hoofdstraat: ongeveer 4.500 euro. Maar het kan behoorlijk oplopen. Een zeer bewerkte en rijkelijk versierde Kaftan kan maar liefst 20.000 euro kosten. En dan telt een modeshow niet enkele van deze betoverende gewaden, maar ruim 45 variaties, variërend van luchtig zijde tot zwaar chiffon, van kleding geïnspireerd op de kaftan - zoals jasjes en blouses - tot comfortabele harembroeken en mannenkaftans - die zeer populair schijnen te zijn bij de hippe Arabieren.

Chadia Rais concentreert zich op de pret-a-porter tak van het bedrijf, want kaftans zijn geen dagelijkse kledij, eerder feestelijke en ceremoniële kleding. Zij ontwerpt zeer eigentijdse mode voor geemancipeerde, westerse Arabische vrouwen en mannen. Het modehuis Rais laat zich graag inspireren door de Europese couturiers als John Galliano (Dior), Hussein Chalayan en Tierry Mugler - allen ontwerpers met een zeer extravagante stijl en vakmensen als het om de constructie en vormgeving van mode gaat. Met name de kleuren, stoffen en de prints die hip zijn in het westen, zoals bedrukte stoffen met grafische prints of dierenprints, zijn gelieft bij Rais om te vertalen naar de Arabische mode.

Kortom, de perfectie waarmee Kaftans worden gemaakt is een absolute ambacht. Daar kan het Westen - en toekomstige meester coupers - nog heel wat van leren.

Geschreven door Marij Elisabeth Rynja, in opdracht van http://www.mafb.nl/


zondag 13 februari 2011

uit mijn foto archief: de natuur als inspiratiebron voor Mode, Design en Fotografie @ Flowersalon

In oktober 2010 besteedde Stichting Salon/1 aandacht aan modedesign dat zich liet inspireren door de flora en fauna van deze mooie aarde. 'Flowersalon' toonde hoe modeontwerpers thema's uit de natuur vertaalde naar nieuwe kledingvormen of prints, (mode)fotografen bloemen gebruiken voor symbolische stillevens, en hoe kunstenaars de natuur tot conceptuele installaties verwerkten. Hieronder een link naar de foto's van Flowersalon oktober 2010 in Amsterdam. Be inspired!

(ps. hoe kan ik een diavoorstelling embedden in een blogpost via picasa webalbums? puzzel & google me suf...) 

FlowerSalon/1 okt2010


donderdag 10 februari 2011

Mini docu over The Sartorialist, photoblogger Scott Schumann